Det här med bilar, körkort, export och import kan vara en djungel, men här får du veta det viktigaste.
Köra personbil i Sverige
För att köra personbil i Sverige krävs att du har ett körkort med behörighet för den aktuella fordonsklassen. En personbil har högst åtta passagerarplatser, är avsedd för främst persontransporter och delas in i klass 1 och klass 2. En klass 2 kan vara en husbil och väga under 3,5 ton. Personbilar klass 1 och klass 2 får framföras med vanlig B-behörighet på körkortet. Utökad behörighet kod 96 behövs på körkortet om fordonskombinationen väger mellan 3,5 och 4,25 ton. Du kan läsa mer om krav för personbil på Trafikverkets hemsida.
Försäkra bilen, för din och andras skull
I Sverige måste man enligt lag ha en trafikförsäkring, detta för att både du och dina medtrafikanter ska vara försäkrade om något skulle hända. Du kan läsa mer om vad en trafikförsäkring är på trafikforsakring.nu, där du hittar svar på vanliga frågor och får hjälp hur du tecknar en trafikförsäkring. Om du inte har en trafikförsäkring får du betala 119,43 kr per dag till Trafikförsäkringsföreningen! Men det är enkelt att teckna en trafikförsäkring och du kan enkelt välja det alternativ som passar dig bäst på jämför trafikförsäkring. Där får du en bra översikt och hjälp med att jämföra olika försäkringsbolag. På det viset kan du hitta de bästa villkoren för just dig och din bil.
Krav för utländskt körkort i Sverige
I vissa fall gäller även utländska körkort i Sverige, och svenska trafikregler gäller. Har du ett körkort utfärdat inom ett EES-land gäller det i Sverige om det inte har bytts ut mot ett svenskt körkort samt är giltigt i ursprungslandet/hemlandet. Körkortet gäller även om du är folkbokförd i Sverige. Har du ett körkort utanför EES gäller det om det inte bytts ut mot ett svenskt, är giltigt i hemlandet och om du varit folkbokförd i Sverige i maximalt ett år. Hos Transportstyrelsen finns mer information för vad som gäller med utländskt körkort i Sverige.
Importera bil
Vill du registrera ett fordon i Sverige behöver du göra följande saker:
1. Ansöka om ursprungskontroll.
2. Beställ tid för registreringsbesiktning och identitetskontroll.
3. Fordonet får ett registreringsnummer.
4. Kontrollbesiktiga bilen.
5. Ställ på bilen.
Var noga med att uppge alla uppgifter som efterfrågas, betala allt i tid och att dessutom betala skatt och försäkring. Köper du fabriksny bil som är yrkesmässigt tillverkad i Sverige eller importerad av registrerad importör/generalagent behöver du inte ansöka om ursprungskontroll när bilen registreras in.
Exportera bil
När en bil ska säljas till utlandet går det till så här:
Säljaren ska sända in följande uppgifter till Transportstyrelsen:
- Anmälan om avregistrering på grund av export.
- Bevis för att fordonet har förts ut ur Sverige. Detta kan vara intyg från tullen att bilen förtullats eller en kopia av registreringsbeviset i bilens nya land när den registrerats där.
- Fordonets registreringsskyltar.
Köparen kan också ansöka om tillfällig registrering av fordonet i Sverige, och det sker samtidigt som säljaren ansöker om avregistrering.
Saknas någon av ovanstående tre saker hos Transportstyrelsen kommer bilen inte att avregistreras, utan säljaren står kvar som ägare och måste skattas och försäkras så länge fordonet inte är avställt.